12 juli 2022 15:30 door Dirk De Bie

Hoe realiseert u een betrouwbare schroefdraadborging met Loctite?

Bouten en moeren heeft u allicht al een honderdtal keren aangedraaid tijdens onderhoudsactiviteiten in uw machinepark. Maar waren de boutverbindingen die u heeft aangedraaid wel betrouwbaar? Wij geven u aan hoe u een betrouwbare borging realiseert en waarop u moet letten.

Een optimale verbinding van de schroefdraad met Loctite

Om een betrouwbare verbinding van de schroefdraad te realiseren moet het aanhaalmoment optimaal zijn om een correcte klemspanning te garanderen. Tegelijkertijd moet ook de veerkracht die voortvloeit uit de elasticiteit van de materialen van de componenten behouden blijven.

De klemspanning van een schroefdraadverbinding moet de sterkte van de assemblage garanderen. Deze spanning wordt berekend in functie van o.a. volgende parameters:

 • materialen
 • boutmaat
 • wrijvingscoëfficiënt

Hoe een borging demonteren?

1. Een schroefdraadborging borging demonteren

Om een schroefdraadborging aan te brengen dient u eerst de borging te demonteren. Daarin moet u eerst een onderscheid maken tussen:

 • verbindingen gemonteerd met schroefdraadverbinding met een lage en medium sterkte
 • verbindingen gemonteerd met schroefdraadverbinding met een hoge of permanente sterkte
 • 2. Een geborgde boutverbinding demonteren

  Ook hier dient u een onderscheid te maken tussen:

  • boutverbindingen met schroefdraadborging met lage en medium sterkte
  • boutverbindingen met schroefdraadborging met hoge sterkte of met de bedoeling om niet-demonteerbaar te zijn met standaard handgereedschap

  Een betrouwbare borging aanbrengen

  Om een betrouwbare borging aan te brengen moeten we een onderscheid maken tussen een doorlopend gat en een blind gat. Het verschil? Bij een doorlopend gat brengt u het borgmiddel aan op de bout. Bij een blind gat brengt u het borgmiddel aan in het gat. Zo voorkomt u dat de lucht in het gat het borgmiddel op de bout kan wegdrukken.

  Doorlopend gat: Monteer eerst de bout en breng dan het borgmiddel aan op de schroefdraden

  Blind gat: Breng het product aan op de vrouwelijke schroefdraden

  Post-assemblage: Monteer moer en bout en breng het product aan op het uiteinde van moer en bout (alleen met LOCTITE 290)

  Conclusie

  Het mag duidelijk zijn: een betrouwbare borging is absoluut een noodzaak voor uw machinepark. Vragen over de betrouwbaarheid van uw schroefdraadborgingen? Praat er over met één van onze experten!

  Dirk De Bie

  Dirk is Business Manager Maintenance & Technical Products bij Imes Dexis. Hij weet technische producten te integreren in een kostbesparende strategie voor industriële bedrijven.